Hoe moet ik volgens de ARBO zitten achter mijn bureau?

Wat zijn de regels en richtlijnen voor beeldschermwerk?

Wat zegt de wet over beeldschermwerk? Het zal je niet verbazen dat het de ARBO-wet is die hiervoor richtlijnen stelt. Zorg ervoor dat je netjes volgens het Arbobesluit handelt, zodat je je aan de regels houdt en jij en je werknemers goed aan hun bureau kunnen werken.

Het Arbobesluit stelt twee specifieke voorwaarden. Dit zijn wettelijke regels waar het beeldschermwerk in ieder geval aan dient te voldoen. Daarnaast kennen we een ministeriële regeling met aanvullende richtlijnen voor het gebruik van beeldschermen op kantoor.

Twee specifieke Arbo-richtlijnen voor beeldschermwerk

Wettelijk stelt het Arbobesluit twee belangrijke voorwaarden voor beeldschermwerk:

  • Beeldschermwerk moet na twee uur afgewisseld worden met ander werk of een pauze (Arbobesluit 5.0).
  • Werknemers moeten de gelegenheid krijgen om een oogonderzoek te ondergaan voordat zij met beeldschermwerk beginnen of wanneer zij oogklachten ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je daar netjes aan voldoet op het moment dat je gebruikte of nieuwe kantoormeubelen koopt en jij of je medewerkers daarmee aan de slag gaan. Op die manier voorkom je onduidelijkheden en zorg je ervoor dat je netjes voldoet aan de wet en regels op dit gebied.

Overige voorschriften voor beeldschermen op het werk

Naast het Arbobesluit vinden we voorschriften in een ministeriële regeling. Die heeft betrekking op de werkplek en programmering. Dit zijn de richtlijnen op een rij:

  • Het beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vast zitten
  • De werkplek moet voldoen aan de NEN-normen en moet in hoogte verstelbaar zijn. Dit geldt voor de combinatie van de stoel én tafel.
  • Het beeldscherm mag niet spiegelen, met in hoogte verstelbaar zijn en moet van goede kwaliteit zijn.
  • De werkplek moet goed verlicht zijn, voor voldoende contrast tussen het beeldscherm en de omgeving.
  • Er moeten hulpmiddelen zoals een documenthouder en gebruiksvriendelijke software voor de medewerker beschikbaar zijn.
  • Werknemers die alleen met een leesbril achter een beeldscherm kunnen werken hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten voor een beeldschermbril.

Het is als werkgever mogelijk om af te wijken van deze richtlijnen en normen. Mits de veiligheid en gezondheid van medewerkers niet in gevaar komt. Als werkgever ben je er verantwoordelijk voor om de gevaren van fysieke en psychische belasting op het gezichtsvermogen in kaart te brengen en daar naar te handelen.

Zorg er bij de aanschaf van bijvoorbeeld gebruikte bureaus en bureaustoelen dus voor dat deze verstelbaar zijn. Op die manier voldoe je gemakkelijker aan de wet, regels en richtlijnen op het gebied van beeldschermwerk.

Betaalmogelijkheden bij Van der Meulen Kantoormeubelen

KvK 75217953 BTW Nummer NL860191795B01