Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Zo kopen specialisten een ergonomisch bureau: 4 praktische tips

Uitprinten
Zo kopen specialisten een ergonomisch bureau: 4 praktische tips
Door Dirk van der Meulen 16 maart 2018 Geen commentaar

Het ergonomisch bureau: een uitstekende basis om netjes volgens de ARBO-normen te kunnen werken. Waarmee je pijltjes kunt voorkomen en je de productiviteit eenvoudig kunt verhogen. Maar, hoe kies je een goed ergonomisch bureau? Waarop te letten bij de aanschaf? Wij zetten 4 praktische tips van specialisten op een rij. Die daar dagelijks mee bezig zijn en daardoor goed weten hoe een bureau zorgt voor een fijne zithouding, de juiste ondersteuning en voldoende ruimte.

Verstelbare hoogte van het ergonomisch bureau

Zorg er ten eerste voor dat het ergonomisch bureau netjes in hoogte verstelbaar is. Een belangrijke factor, waar je ook rekening mee zou kunnen houden bij de aanschaf van een laptophouder.

Tip: sommige bureaus laten zich elektrisch verstellen. Uiteraard is een handmatig model net zo goed geschikt.

Zorg ervoor dat je het bureau waaraan je werkt netjes in hoogte kunt verstellen, vooral als er sprake is van een flexibele werkplek. Iedere medewerker is anders, omdat jullie niet allemaal even lang zijn. Zorg er dus voor dat je de flexibele werkplek in kunt richten op basis van jouw lengte en jouw zithouding. Een verstelbaar bureau is daarmee een absolute voorwaarde, om daar ergonomisch aan te kunnen werken.

Armen laten rusten

Die verstelbare hoogte is om een aantal redenen belangrijk. Bijvoorbeeld om de armen goed te kunnen laten rusten. Dat kun je namelijk doen op de armsteunen van een bureaustoel, maar in het verlengde daarvan netjes op het bureau.

Zorg ervoor dat de armsteunen van de bureaustoel overgaan in het bureau. Dankzij de juiste hoogte, om je armen er goed op te kunnen laten rusten. Dat voorkomt dat de armen ‘zweven’, waardoor je ergonomisch aan het bureau kunt werken.

Toetsenbord en muis binnen handbereik

Let bij de aanschaf van een ergonomisch bureau goed op de hoogte van het bureau, net als op de afstand waarop je het toetsenbord en de muis neer kunt leggen. Het is minstens zo belangrijk dat die niet te ver weg en niet te dichtbij liggen.

Tip: gebruik bij voorkeur een draadloze muis en een draadloos toetsenbord. Het grote voordeel daarvan is dat je die neer kunt leggen waar je wilt. Voor de juiste afstand ten opzichte van de rand van het bureau.

Kies bij voorkeur een bureau dat voldoende diepte biedt. Om de monitor of de laptopstandaard neer te zetten en er daarnaast voor te zorgen dat je het toetsenbord en de muis goed kwijt kunt. Het toetsenbord mag tussen het scherm en de rand van het bureau waar je tegenaan zit liggen. Probeer ervoor te zorgen dat je onderarmen op de rand van het bureau rusten, met de ellebogen en het eerste deel van de onderarmen op de steunen van de bureaustoel.

Op die manier krijgen je armen voldoende ondersteuning, om goed te kunnen werken op het toetsenbord dat voor je ligt. De muis kan meteen naar het toetsenbord liggen, maar zou ook iets meer naar je toe mogen liggen. Dat maakt het gemakkelijker om de hand er overheen te leggen.

Tip: ergonomischer werken met een muis? Ontdek onze ergonomische muizen en probeer bijvoorbeeld eens een verticaal model. Op die manier werk je met minder pijntjes.

Voldoende ruimte op het bureau

Zorg er tenslotte voor dat je voldoende ruimte hebt om goed op het bureau te kunnen werken. Met ruimte om belangrijke documenten neer te leggen, naast de monitor of de monitoren die je gebruikt. En met voldoende ruimte om voor of naast het toetsenbord en de muis aantekeningen te kunnen maken. Voorkom dat je je in vreemde bochten moet wringen om goed te kunnen werken. Op die manier zorg je voor een ergonomische werkplek, waarmee je pijntjes voorkomt en je zorgt voor maximale productiviteit.

Ontdek onze ergonomische bureaus, net als de rest van ons assortiment om ergonomisch te werken. En heb je vragen? Neem contact met ons op, we horen graag van je.