Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

ARBO-bureaustoel kopen: aan welke eisen moet de stoel voldoen?

Uitprinten
ARBO-bureaustoel kopen: aan welke eisen moet de stoel voldoen?
Door Dirk van der Meulen 12 november 2018 Geen commentaar

Een bureaustoel kopen die netjes voldoet aan de ARBO-eisen? Het is belangrijk om uit te gaan van deze eisen, zodat medewerkers geen last krijgen van pijntjes. En beter nog, zodat ze dankzij de strikte ARBO-eisen productief kunnen zijn op kantoor.

Je kunt online onze speciaal geschikte ARBO-bureaustoelen bekijken, waarmee je altijd een goede keuze maakt. Het zijn stoelen die netjes aan de eisen voldoet. Ze bieden veel comfort en een goede ondersteuning, dus ze zijn goed geschikt om langere tijd op te werken.

We zetten de belangrijkste eisen op een rij, naast een paar handige tips om netjes te voldoen aan de richtlijnen. Krijg je op kantoor een controle door de ARBO-dienst? Dan zorg je er met stoelen die aan deze eisen voldoen voor dat daar niets op aan te merken valt.

4 belangrijke eisen

De ARBO-dienst wil zorgen voor een werkomgeving die ergonomisch goed in elkaar zit. Dat betekent dat medewerkers moeten kunnen werken, zonder dat er op termijn pijntjes ontstaan. Let bij de aanschaf van een bureaustoel daarom op de volgende belangrijke punten:

  • Zithoogte
  • Zitvlak
  • Rugleuning
  • Armpositie

Zithoogte

De zithoogte moet goed zijn, en de medewerker moet de mogelijkheid hebben om die te verstellen. Zorg in ieder geval voor verstelbaarheid van 41 tot 55 centimeter. Op die manier moet het lukken om de bovenbenen horizontaal te plaatsen, terwijl de onderbenen verticaal staan. Zorg er bovendien voor dat de zithoogte gelijk is aan of net lager is dan de knieholtes.

Andere eisen voor de zithoogte zijn bijvoorbeeld dat de onderbenen naar voren en naar achteren geplaatst moeten worden, en dat het zitvlak minimaal 40cm breed en 44cm diep is. Houd daar dus rekening mee op het moment dat je een nieuwe bureaustoel wilt kopen.

Zitvlak

Ook voor het zitvlak van de bureaustoel gelden een aantal ARBO-eisen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte zit tussen de knieholtes en de voorzijde van de stoel en zorg voor voldoende ondersteuning van de bovenbenen.

Verder is het belangrijk dat de zithoek de mogelijkheid biedt om de houding te variëren en dat de zitdiepte verstelbaar is van 38 tot 48 centimeter. Op die manier voldoet een bureaustoel aan de eisen die de ARBO-dienst daaraan stelt.

Rugleuning

De voorkant van de rugleiding moet vloeiend zijn. Zorg ervoor dat deze vrij is van knikken en hoeken, met een horizontale straal van 40cm of meer. Verder moet de hele rug ondersteund worden en moet de breedte van de rugleuning 36 tot 46 centimeter zijn. De lengte van de leuning moet minimaal 37cm bedragen.

Armpositie

Tenslotte is het belangrijk om goed te letten op de armpositie van de bureaustoel. De armleuningen moeten in hoogte verstelbaar zijn (20 tot 30cm), moeten 5cm breed zijn en minimaal 20cm lang zijn. Verder moet de leuning een goede ondersteuning van de elleboog en onderarm bieden en moeten de bovenarmen verticaal staan, terwijl de onderarmen horizontaal staan.

Belangrijke ARBO-eisen voor een bureaustoel

Zelfs als de bureaustoel voldoet aan die ARBO-eisen is het belangrijk om een paar extra tips in acht te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de stoel 5 zwenkwielen heeft en draaibaar is. De stoel moet zo dicht mogelijk bij het bureau kunnen komen, veilig zijn en stabiel op de poten staan.

Benieuwd naar de bureaustoelen die hieraan voldoen? Bekijk online onze nieuwe kantoormeubelen, net als de gebruikte kantoormeubelen. En heb je vragen of wil je langskomen? Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer.