Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

3 tips voor ergonomisch werken waar niemand aan denkt: makkelijker dan gedacht

Uitprinten
3 tips voor ergonomisch werken waar niemand aan denkt: makkelijker dan gedacht
Door Dirk van der Meulen 26 maart 2018 Geen commentaar

Ergonomisch werken: dat vraagt om aandacht voor de werkplek. Om die zo ergonomisch mogelijk in te richten, met een keur aan ergonomische kantoormeubelen. Bijvoorbeeld om op te zitten, om aan te werken en natuurlijk om op te typen en belangrijke documenten mee aan te klikken.

We hebben het dan over bureaustoelen, de bureaus zelf, de toetsenborden en natuurlijk de muis die daarbij hoort. Toch zien we daarmee een paar belangrijke tips over het hoofd. Het is immers ook belangrijk om voldoende te drinken, te fel wit licht te voorkomen en voldoende tijd te maken om te bewegen. We zetten een paar belangrijke tips op een rij:

Drink voldoende water: afvalstoffen afvoeren

Ons lichaam presteert het best als we dat goed onderhouden. Dat betekent dat we aan de ene kant voldoende moeten eten en drinken, om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Het gaat dan om koolhydraten, eiwitten en vetten die we nodig hebben om goed te functioneren.

Op het moment dat we daar, tijdens ons werk, gebruik van maken ontstaan er ook afvalstoffen. Zoals we ook restafval produceren in de maakindustrie, dat op tijd afgevoerd moet worden. Na verloop van tijd gaan de afvalstoffen zich ophopen, waardoor het lastiger wordt om nog goed efficiënt te werken.

Precies om die reden is het belangrijk om voldoende water te drinken. Water tijdens het werk, dat het mogelijk maakt om de afvalstoffen in het lichaam af te voeren. Op die manier houd je je lichaam in goede conditie, gewoon door voldoende water te nemen. Een prettig idee, vooral tijdens het ergonomisch werken.

Tip: drink je veel koffie? Neem voor iedere kop koffie ook een glas water. De kans is groot dat je daardoor minder koffie gaat drinken, maar houd wel in de gaten dat je voldoende water blijft nemen.

Voorkom reflecties en te fel wit licht

We maken gebruik van een aantal belangrijke zintuigen, om goed te kunnen werken. Onze ogen zijn bijvoorbeeld heel belangrijk, vooral in een kantooromgeving. We kijken naar ons beeldscherp en zorgen er aan de hand daarvan voor dat we kunnen weken aan de projecten waar we mee bezig zijn.

Je kunt er met een van de monitorarmen voor zorgen dat je dat zoveel mogelijk ergonomisch kunt doen. Voor de juiste hoogte van het scherm of de schermen. Dat voorkomt klachten in de nek en maakt een goede zithouding mogelijk.

Houd er ondertussen rekening mee dat je je ogen goed dient te beschermen. Bijvoorbeeld tegen teveel reflecties. We weten allemaal dat het belangrijk is om niet in de zon te kijken, door de vlek of de waas die er dan ontstaat. Die kun je ook ervaren na een reflectie, die probeer die te voorkomen. Voorkom teveel wit licht en een te hoog contrast, door het scherm bijvoorbeeld niet recht voor het raam neer te zetten waar veel zon door naar binnen valt.

Maak voldoende tijd voor lichaamsbeweging

En tenslotte, zorg ervoor dat je voldoende beweegt. We worden ons steeds beter bewust van het belang van goed zitten. Toch is juist dat zitten van zichzelf ook weer gevaarlijk. Als we te lang zitten is dat net zo slecht als roken, omdat we gemaakt zijn om te bewegen.

Zorg ervoor dat je dagelijks 10.000 stappen zet, bijvoorbeeld door naar je werk te lopen vanaf de trein of een bushalte eerder uit te stappen. En probeer daarnaast ieder uur even een minuut te gaat staan. Dat kost je 1/60e van je tijd, maar levert een veel betere gezondheid op en draagt daardoor tevens bij aan een betere productiviteit.

Ergonomische kantoormeubelen kopen

Aan de slag met de handige tips en het kantoor op een ergonomische manier inrichten? Je kunt online ergonomische kantoormeubelen kopen. Waarmee je ervoor zorgt dat het daar in ieder geval niet aan zal liggen. Vragen? Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer.